Mogen Nederlandse en andere Europese vissers straks hun vangst blijven halen in Britse wateren? Ook dat blijkt een splijtzwam in het toch al fragiele kabinet van premier Theresa May.
Minister Michael Gove van Milieu-, Voedsel- en Plattelandszaken wil dat Londen volledige zeggenschap krijgt over de visquota in de Britse wateren. Hij wil de controle terugnemen over de Britse exclusieve economische zone, die 200 zeemijl (370 kilometer) uit de kust steekt. Dat zou betekenen dat vissers uit andere Europese landen niet meer in Britse wateren mogen vissen.
Zijn collega Philip Hammond van Financiën ziet daarentegen een deal met de EU voor zich die de visquota verdeeld over meerdere lidstaten. Hij wil Brussel paaien door EU-vissers toegang te geven tot de Britse wateren.
Achter de schermen zou Hammond druk uitoefenen op Gove om de toegang tot visgronden open te houden. Dit zou een handig ruilmiddel zijn in de onderhandelingen rond handelsverdragen met de Europese Unie.
Meerdere Europese regeringen, waaronder de Nederlandse, Deense en Franse zien een visserijakkoord met het Verenigd Koninkrijk als één de belangrijkste prioriteiten in de Brexit-onderhandelingen.
Zo zijn vissers op Urk benauwd dat ze na de Brexit geen vis meer kunnen vinden. Zij kiezen vaak voor Britse wateren om hun netten uit te gooien en zeiden tegen de NOS voor 70 tot 80 procent afhankelijk te zijn van vangsten aldaar. Zij vrezen dus een groot deel van hun inkomsten te verliezen als de Britten hun toegang aan banden leggen na de Brexit.
Ook elders in Nederland en Europa zijn er vissers die grote nadelen zien aan de Brexit. Het continent geeft zich daarom nog niet gewonnen.
In de regering van Theresa May is het laatste woord hierover nog niet gesproken. Momenteel verkopen de Britse vissers driekwart van hun vangst aan EU-landen. De vrees bestaat dat Brussel de invoer van Britse vis enorm gaat belasten als de Europese vissers niet aan de overkant van de Noordzee of het Kanaal hun netten uit mogen gooien.
Een woordvoerder van het Britse ministerie van Voedsel verklaart: "De EU verlaten, betekent dat we de controle over onze wateren terugnemen - met toegang alleen op onze voorwaarden en met een voordeel voor Britse vissers. We zullen quota toewijzen op basis van wetenschappelijke overwegingen, om zeker te zijn van een gezond maritiem milieu en een winstgevende visindustrie in het Verenigd Koninkrijk."
Met andere woorden: buitenlandse boten zijn welkom, maar alleen op onze voorwaarden.
Echter, op bezoek in Denemarken leek minister Gove een stuk inschikkelijker over toegang tot de economische zone van de Britten. Hij zei dat Deense vissers nog steeds 'een groot deel van de vangst' in de exclusieve economische zone voor hun rekening zouden nemen. Dit mede omdat de Britse vloot niet de capaciteit zou hebben om alle vis zelf uit zee te halen.
Hij oogstte kritiek met die opmerkingen, aangezien Gove campagne voerde vóór de Brexit met de belofte om controle over de wateren terug te nemen. Zijn politieke tegenstanders reageerden daarom schamperend, zoals Tom Brake van de LibDems. "Dit legt weer een leugen van de Leave-campagne bloot. Eerst voert hij campagne om zeggenschap terug te halen en vervolgens vertelt hij Deense vissers dat het niet zo'n vaart zal lopen..."